Beste fotovriend, Om direct even met de deur in huis te vallen, ik heb jouw hulp nodig met een vraag op fotogebied. Ik ben namelijk – net als jij – bezig met fotoprojecten die vaak wat langer duren. Tijdens die projecten loop je vaak tegen onverwachte blokkades op. Je mist de creativiteit om door te gaan. Je kunt de plannen die je had niet omzetten in beelden. Je krijgt je onderwerp niet helemaal op hetzelfde punt als jij wilt, enzovoort enzovoort.

Hoe ga jij te werk bij een fotoproject?
Het gaat me dan ook niet om het uiteindelijke resultaat wat je behaalt met je project, maar de weg ernaartoe. Daar ben ik benieuwd naar. Hoe pak jij bepaalde zaken aan? Waar haal jij je inspiratie vandaan? Start je met een uitgewerkt idee of vormt zich dat gaandeweg? Ik wil hier graag een antwoord op. En ik wil dit graag zo breed mogelijk uitzetten, zodat we de antwoorden op die vragen met iedereen kunnen delen. Onder het motto ‘Sharing is caring’ kunnen we hier allemaal beter van worden. Nogmaals, het gaat niet om het eindproduct, zelfs niet over dé correcte manier om een project aan te pakken, maar om de verschillende manieren waarop mensen te werk gaan. Ieder haalt daar voor zichzelf de tips uit die hij of zij toe kan passen in de werkwijze die bij hem of haar past!

Experimenteer mee
Om hier een start mee te maken, begin ik met het uitvragen van de werkwijze van jou en alle fotovrienden die ik in de afgelopen jaren heb ontmoet. Ik zou het dan ook geweldig vinden als je mee wilt doen met dit experiment. Ik geloof hier namelijk zelf heel erg in en heb dan ook al de eerste stappen gezet. Er is een domein en hosting aangevraagd. Een eerste opzet gemaakt van een vragenlijst. Nu volgt de eerste uitvraag van het proces van een fotoproject. 

Jij en mijn andere fotovrienden zijn de proefkonijnen. Als wij allemaal de lijst invullen, starten we met een mooie basis en vandaaruit gaan we niet enkel het land in, maar liever nog de hele wereld rond. Hoe gaan fotografen over de hele wereld om als zij aan een langdurig fotoproject werken? Hoe vet zou het zijn als je kunt zien hoe een fotograaf uit Australië te werk gaat ten opzichte van een fotograaf uit Italië? 

Maar wat heb jij eraan? Wat haal je eruit?
In de eerste plaats zetten de vragen je hopelijk zelf aan het denken over jouw projectaanpak. En als we de resultaten bundelen en delen kun je ook zien of deze werkwijze aansluit bij hoe anderen het aanvliegen. Of lees welke ideeën ook voor jou kunnen werken.

Lang verhaal kort, vind je het ook leuk om over je eigen werkwijze na te denken én dit te delen met anderen en daarvan te leren? Doe dan mee met dit experiment. Het is volledig anoniem.

Vul de vragenlijst hier in (duur is ong. 20 minuten):
https://forms.gle/WtXxtTh65Pto7dFq7

Alvast bedankt,
Marcel Borgstijn
www.borgstijn.nl